Longitudinal – Structura in cadre din beton armat

Longitudinal – Structura in cadre din beton armat

Transversal – Structura in cadre din beton armat

Transversal – Structura Amvic – pereti structurali din beton armat

Referitor la simularile privind comportarea structurii Amvic comparativ cu structura in cadre:

Structura de rezistenta Amvic , formata din pereti structurali de beton armat turnat in cofraje termoizolante din polistiren grafitat, este o structura cu o importanta rigiditate, spre deosebire de structura in cadre de beton armat ce este o structura (elastica) flexibila.

Din punct de vedere al rezistentei, structura Amvic prezinta mari avantaje fata de cea in cadre intrucit Amvic are capacitati portante si rezistente cu cel putin 40% mai mari.

Din punct de vedere al deplasarilor, structura in cadre are deplasari mult mai mari in comparatie cu sistemul Amvic. Asa cum se vede in simularile modurilor de vibratie ale celor doua tipuri de structuri, se constata cu mare usurinta ca structura in cadre are deplasari mari pe zona centrala si pe o lungime relativ mare, datorita lipsei peretilor transversali –conditie impusa de compartimentarea functionala a spatiului interior, ceruta de beneficiar prin tema de proiectare . Functional s-au cerut prin tema de proiectare sali mari, cu posibilitati flexibile de compartimentare usoara.

Structura Amvic, respecta aceasta cerinta functionala, prezentind aceleasi spatii functionale cu suprafete mari, insa are deplasari mici , aproape insesizabile , datorate rigiditatii mari a peretilor. Deplasarile relativ importante ale structurii in cadre, au drept consecinta fisurarea sau chiar distrugerea peretilor de umplutura dintre cadre (intre stilpi si grinzi), ceea ce necesita in cazul unui seim sever –asa cum este de asteptat in Romania in perioada urmatoare- vor necesita mari reparatii ale peretilor interiori si exteriori sau inlocuirea lor.

De asemenea,  la seisme cu intensitate redusa, dar frecvente, datorita flexibilitatii structurilor in cadre apar frecvent fisuri in peretii pe conturul zidariei care este inramata de cadre si in campul peretilor;  la seisme cu intensitate mare, apar crapaturi si dislocari in acesti pereti;

In general, deplasarile structurilor in cadre sunt mai mari, astfel incat si peretii de compartimentare sunt mai vulnerabili (fisureaza sau chiar cedeaza);

In plus, disconfortul in timpul cutremurului pentru persoanele din cladire este mai mare datorita amplitudinii mai mari a deplasarilor.

In alta ordine de idei, este de mentionat faptul ca structura Amvic asigura protectie termica foarte buna, reduce semnificativ timpul de lucru , calitatea constructiei fiind asigurata. La sistemul in cadre, trebuie aplicat termosistem, ce inseamna timp, manopera si materiale in plus , ca sa se ajunga la acelasi grad de confort termic.

Trebuie mentionat cu tarie faptul ca cheltuielile de intretinere a casei, pe o perioada de minimum 10 ani trebuie luate de asemenea in calcul.

La sistemul Amvic, intretinerea cu costuri reduse, mai ales in cazul utilizarii la anvelopa exterioara a cofrajelor pasive, este asigurata pe toata durata de existenta a acelei cladiri.

Acest comentariu este realizat cu concursul domnilor :

Prof. Dr. Ing. Mihai Voiculescu

Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti

Autor al Manualului tehnic al constructiilor Amvic

Prof. Dr. Ing. Calin Mircea

Universitatea Tehnica de Constructii Cluj

Autor al Raportului de cercetare teoretica si experimentala privind peretii structurali din beton armat  realizati cu cofraje in sistem Amvic